exterior-logo.png

Combustibil Gratar

Combustibilul potrivit face diferenta intre un gratar reusit si unul cu dificultati. In aceasta categorie gasesti carbuni traditionali, bricheti din lemn presat si butelii de gaz, ideale pentru toate tipurile de gratare. Fie ca vrei o aroma autentica sau control precis al flacarii, iti oferim solutia potrivita. Produsele sunt sigure, eficiente si usor de utilizat, adaptate atat pentru gratarele de curte, cat si pentru cele portabile.
















Total ... produse
















































Combustibil Gratar

Gatitul in aer liber incepe cu alegerea corecta a combustibilului
Fie ca folosesti un gratar pe carbuni, cu gaz sau un sistem hibrid, combustibilul joaca un rol esential in calitatea preparatelor si experienta generala. In aceasta categorie gasesti variante potrivite atat pentru utilizatori obisnuiti, cat si pentru pasionatii de gratar care cauta performanta, control si aroma autentica.

Produsele din aceasta sectiune includ combustibili testati pentru eficienta, siguranta si compatibilitate cu diferite tipuri de gratare – de la modelele portabile, pana la cele profesionale.

 

Tipuri de combustibil disponibile

Carbuni clasici

Carbunele traditional este alegerea preferata de pasionatii de gratar care urmaresc o experienta autentica si o aroma naturala, intensa. Acesta este obtinut prin arderea lenta a lemnului in medii cu oxigen redus – un proces care elimina apa, seva si alte substante volatile, lasand in urma aproape carbon pur.

Carbunii se aprind rapid, ating temperaturi foarte ridicate in doar 10–15 minute si ofera o ardere curata, fara aditivi sau substante chimice. Flacara intensa este ideala pentru gatirea prin soc termic – carne frageda, cu exterior caramelizat si gust patruns de fum natural. In functie de esenta lemnului folosit (stejar, hickory, artar, mesquite etc.), se pot obtine arome variate, autentice.

Totusi, carbunii traditionali ard mai repede decat brichetii, iar temperatura scade destul de rapid dupa atingerea varfului. Asadar, pentru mentinerea unei temperaturi constante in timpul gatitului, este important sa reimprospatezi focul adaugand carbuni noi la intervale regulate. Din fericire, acestia se aprind repede, in 5–10 minute, si permit reluarea rapida a sesiunii de gatit.

 

 

Bricheti din lemn presat

Brichetii sunt fabricati din carbune macinat si presat, amestecat cu lianti naturali (precum amidon vegetal), rezultand acele „pernute” compacte si uniforme. Eticheta „natural” sau „din lemn de esenta tare” indica faptul ca nu contin aditivi chimici sau substante toxice.

Principalul avantaj al brichetilor este arderea constanta si predictibila. Datorita formei regulate, acestia permit o distributie uniforma a caldurii, evitand „gaurile” sau spatiile goale care pot aparea in focurile cu carbuni traditionali. De asemenea, arderea lenta si controlata ii face ideali pentru gatit de durata, afumare sau pentru preparate care necesita temperaturi constante.

Comparativ cu carbunii clasici, brichetii produc mai putin fum si cenusa, fiind mai usor de gestionat si curatat dupa utilizare. Chiar daca nu ajung la temperaturi la fel de inalte, ofera un echilibru perfect intre performanta si confort in utilizare, mai ales pentru gratarele cu capac sau cele prevazute cu sisteme de control al fluxului de aer.

 

 

Cartuse de gaz 
Cartusele de gaz sunt solutia ideala pentru cei care prefera gratarele portabile, de camping sau utilizarea rapida pe terasa si balcon. Aceste rezerve preumplute cu amestecuri de butan sau propan sunt compacte, sigure si usor de instalat. Ofera aprindere rapida, control eficient al flacarii si nu genereaza fum sau cenusa. Datorita dimensiunii reduse, sunt usor de transportat si perfecte pentru picnicuri sau drumetii, acolo unde un gratar clasic pe carbuni nu este practic.

 

 

Avantajele alegerii unui combustibil potrivit

  • Aroma specifica: Carbunii ofera gustul clasic de gratar, in timp ce brichetii pot mentine mai bine temperatura pentru sesiuni lungi.
  • Aprindere rapida: Toate cele trei variante – carbuni, bricheti, gaz – pot fi pregatite pentru gatit in doar cateva minute, mai ales daca sunt folosite cu aprinzatoare potrivite.
  • Control al temperaturii: Gazul ofera control instant prin butoane, in timp ce brichetii si carbunii pot fi reglati prin fluxul de aer si cantitatea adaugata.
  • Versatilitate: Fiecare tip de combustibil este potrivit pentru stiluri diferite de gatit – direct, indirect, afumare, gatire lenta etc.
  • Curatare usoara: Brichetii produc mai putina cenusa decat carbunii clasici, iar gratarele pe gaz nu genereaza reziduuri solide

 

 

Sfaturi utile

  • Nu folosi niciodata lemn tratat, ziare sau lichide inflamabile industriale – acestea pot emite substante toxice si afecta gustul mancarii.
  • Opteaza pentru bricheti naturali fara aditivi chimici – acestia produc mai putin fum si nu lasa reziduuri daunatoare pe alimente.
  • Pastreaza combustibilul intr-un loc ferit de umezeala, caldura directa sau lumina solara. Umiditatea poate afecta aprinderea si eficienta arderii.
  • Pentru gratare cu gaz, verifica periodic etanseitatea conexiunilor si integritatea buteliei.
  • Nu amesteca tipuri diferite de combustibil in acelasi ciclu de gatit – fiecare are o viteza si temperatura proprie de ardere.


Un gratar bun are nevoie de un combustibil pe masura. Indiferent daca alegi carbuni pentru gust intens, bricheti pentru ardere lenta sau gaz pentru eficienta si control, asigura-te ca folosesti produse de calitate, potrivite echipamentului tau. Investitia intr-un combustibil bun inseamna nu doar preparate mai gustoase, ci si siguranta si confort pe toata durata folosirii gratarului.